neděle 23. března 2014

Indonesie 1

Vykiwení na dně - aneb poslední úkol

 

Ano, čtete dobře. Naše reality show je opravdu u posledního úkolu. Jak to? Když jsme za kluky přišli s otázkou, zda chtějí pokračovat další sezónu jako účastníci show Vykiwení, oba měli těžkou hlavu. Lukáš i Michal si účinkování a s ním spojené cestování velmi užívali a na jednu stranu by v něm chtěli pokračovat. Na druhou stranu už strávili v naší show víc něž rok a půl, oba jsou trochu vyčerpaní a dlouho neviděli své rodiny a kamarády. A hlavně – přestat se má v nejlepším. Uděláme proto s kluky dohodu – vezmou poslední úkol, poslední výpravu... a pak už finále. Oba souhlasí.


 

A tak jsme si pro ně připravili opravdu zahuštěnou zábavu. Poslední úkol se odehraje v Indonésii. Začínáme na ostrově Bali - v destinaci, kam spousta evropanů i australanů míří za sluncem. My ale posíláme Vykiwené pryč z turistických resortů. Nejdřív ale, hned poté co přistanou na letišti v hlavním městě Denpasaru, setkají se s neskrývanou korupcí místní správy. Dostanou okamžitě nabídku, že nemusí čekat ve frontě na imigračního pracovníka a za úplateček budou vyřízeni okamžitě. Nezaváhají a korupci nepodpoří - a čekají poctivě ve frontě. Dočkají se za to od nás obálky s úkolem: „Máte 14 dní na to, abyste se stali certifikovanými potápěči.“ Kluci to vítají a hned se zajímají o nabídky potápěčských kursů. Má to ale jeden háček. Pro absolvování kursu musí být oba zdraví, což je po návratu z Cameron Highlands problém. Neb je přepadla „rýmička“. Běžně neškodná, při potápění však nebezpečná.

 

 


 

Najdou si proto relativně klidné městečko Pandagbai a tam se léčí klidovým pobytem v bungalovu, kousek od pláže. Ale nebyli by to Vykiwení, aby i teď nehledali zpestření. Odpoledne se nad celým městečkem začne ozývat ďábelský smích. Když ho Lukáš s Michalem následují ke zdroji, stanou se svědky jednoho z hinduistických náboženských obřadů. Ten je spojen s loučením se starým rokem a vítáním nového, spolu s divadlem na motivy boje zla a dobra. A taky s několika diváky posedlými ďáblem. Program se nakonec protáhne až do pozdního večera a kluci jsou svědky opravdových představení s tradičními balinézskými tanci (tedy nikoliv těch pro turisty). U tanečnic je důležité, kam kulí oči a jak hýbou prsty. K tomu hraje originální místní hudba na nástroje podobné xilofonu, na které se hraje kovovými kladívky.

 

 

 

Při dalším poznávání městečka si kluci zvykají na neodbytné nabízeče taxi, masáží, večeří, ubytování a všeho možného, kteří stále dokola atakují kolemjdoucí s nabídkami. Když už se klukům trošku uleví od nachlazení, vyráží na mopedu v chaotickém silničním provozu do okolí. Rozhodnou se poznávat místní kláštery, kam si musíte spodní část těla ukrýt do sarongu (sukně z plátna). Navštíví nesčetná rýžová políčka, která vyplňují údolí a šplhají po stráních kopců. V místní vesničce se stanou také svědky pohřbu, hned trojnásobného. Na ten jsou pozvání od truchlících v průvodu a skoro z něj nemohou odejít. Jednak proto, že je to zajímavé pokoukání. Ale také proto, že místní je stále přemlouvají, ať zůstanou do konce, kdy jsou těla zapálena na hranici. Na konci ještě dostanou na cestu tašku „sneak fruit“ (ovoce jehož slupka vypadá jako hadí kůže). Než se setmí, ještě si kluci vyjdou po cestě obklíčené makaky na jeden z mnoha klášterů a pak už se s posledním světlem vrací do základny.

 

 


 

Léčení je po třech dnech úspěšné a tak Vykiwení zamíří lodí na Gili Meno. To je korálový pidi-ostrůvek, který je vyhlášený jako ideální místo pro potápění. Nejdříve jim pro rozplavání dáme ochutnat trochu toho šnorchlování. Mají možnost zahlédnout obří mořské želvy, ale i ty úplně mrňavé, co vyráží na své prvním kroky do oceánu. Jeden den připlavou i mrňavé medůzky, které hlavně Lukáše vyděsí téměř k smrti. Myslel totiž, že se jedná o zabijácké medůzky, jaké žíjí v tropické části Austrálie. Naštěstí jsou to jen takové malé, neškodné, i když trochu pálivé minimedůzky. A tak Lukáš přežívá... a ještě se mu Michal směje, jak vystrašeně upaloval z vody.

 

 

Oba si taky zkusí místní masáž na pláži... ale protože v produkci nás taková rozmařilost od kluků pěkně popíchla, vymysleli jsme malou kulišárnu. Když si Michal při masáži odložil svůj suvenýr z Nového Zélandu - přívěsek z nefritu - ihned jsme mu ho schovali a čekali, zda si na něj vzpomene. K tomu došlo - ale až večer. A tak jej samozřejmě už na místě masáže nenašel. Když se pak ptal na masérku, všichni odpovídali, že odplula z ostrova a bude zpět až za pár dní. Michal byl smutný a tak nakonec se do pátrání zapojil i Lukáš a hledali a ptali se všech. Nakonec jsme uznali, že už to stačí - a proto se objevil místní domorodec s Michalovým přívěskem. Hurá! Jak si domorodec přál, kluci se mu odmění krabičkami cigaret. A jak říkal nekuřák Michal, bylo to pro něj snad poprvé v životě, kdy kupoval cigarety... a styděl se u toho jako puberťák v sexshopu :-)

 

 

Další den už na kluky už čeká naše spojka - zdejší potápěčský expert Zen a zve je na slibovaný kurs. V dohodnutý čas čekají kluci na pláži a vyzvedne je loď potápěčské školy. Dostanou jen pár rychlých instrukcí a hned následuje první praktické cvičení v mělkém moři. A záhy pak už první ponor, první výlet do světa pod vodou. A Vykiwení brzy ví, že mají novou lásku. Ta jim ale brzy trochu hořkne - a to když do rukou dostávají učebnici. Mají jen dva večery na přečtení, naučení a pochopení cca 200 stránek informací o potápění. Uff...

 

 

Druhý den mají další dva ponory, při kterých se jim ukáží nové části úžasného mořského dna, další mraky rybek, žraloků, želv a korálových zahrad. A kluci pak večer nemají skoro sílu číst knížku, a to jsou teprve v první pětině. Lukáše ještě začne zlobit ucho a tak má problémy během ponoru vyrovnávat ušní tlak. Přesto se statečně učí a doufá, že další den bude mít zdraví a sílu na poslední ponor před zkouškou. Ráno se probouzí s naběhlými mandlemi... ale přesto se rozhodne, že pod vodu ještě chce. Překvapivě dokáže vyrovnat ušní tlak i na poslední ponor a tak si ho dosytosti užije. Michal je naopak úplně zdráv a tak moc si zamiloval potápění, že si u nás ještě vyškemrá další ponor.

 

 

A proto se musí závěrečný test odložit na zítra. Nyní už čtou kluci učebnici úplně všude. Na pláži, při jídle, mezi šnorchlováním, před spaním a před snídaní. Test je totiž nutno úspěšně absolvovat, jinak nemohou získat potápěčskou certifikaci.

 

Tak co myslíte, zvládnou kluci test a splní tak poslední úkol? A jak dopadne jejich poslední výlet v Indonesii? Neneche si ujít rozuzlení v příští, poslední epizodě reality-show Vykiwení.

 

GALERIE:

 

- Bali

- Gili Meno

 

Žádné komentáře:

Okomentovat