úterý 4. února 2014

Uježdění - první etapa...

Našim Vykiweným skončily vodní radovánky v Cairns a čeká je po dlouhé době úkol - a to docela náročný. Již ví, že je čeká dlouhá cesta dolů po celém východním pobřeží Austrálie, ale ještě neví, v čem pojedou. Už jeli v kdečem, ale my pro ně máme pořádný Motorhome - karavan. Tenhle je pro 4 cestující, s velkým prostorem na kuchyň, sprchu, záchod a dvě velké postele. Aby ježdění s "velkou krávou" nebylo tak náročné, má automatickou převodovku. Jejich dlouhý výlet jsme jim rozdělili na pár částí, a každou pojedou v jiném voze.

 

První, nejdelší část do města Brisbane má 2000 km. Vykiwení opouští tropické Cairns právě před přicházející sezonou hurikánů a v kopcích za městem se už kupí husté mraky a tu a tam sprchne. S prvními kapkami deště naloží kluci auto a vyráží po pobřežní silnici k jihu. Míjí přitom nekonečné lány cukrové třtiny, která je tu hlavním ekonomickým motorem. Často také mohou pozorovat krajinu spálenou ohněm, občas vidí i ještě hořící plameny, které požírají vyschlé lesy. Po cestě je i několik zajímavostí, ale záleží zda si na ně ušetří čas, kterého jsme jim moc nedali a také jestli jim další okolnosti umožní naplánované odbočky udělat. A hned první zajímavá zajížďka je do nedalekých hor vedle města Townsville, kde se nachází jeden z nejvyšších vodopádů Austrálie - Wallamann falls. Bohužel, již zmiňované husté mraky mají za vinu, že tuhle naplánovanou odbočku kluci nemohou dát, protože by nic neviděli. Místo toho si aspoň zvednou náladu pozorováním klokanů ve třtinovém poli. A pak už pokračují omrknout velmi turistickou oblast kolem Airley Beach, což je resort podobný Cairns, s dobrým přístupem na korálové útesy, a pěknými ostrovy s bílými plážemi. I tady jsou však stále přítomné medůzy a tak ani tady koupání nepřipadá v úvahu.

 

Začíná to vypadat, že se k soutěžícím obrací štěstí zády, protože ze zajímavé cesty se stává nekonečná jízda krásnými lokalitami, které si z různých důvodů nemohou užít. Ještě, že mají aspoň komfort v jejich karavanu. Ten je však vykoupen náročným projížděním skrz města. Tam obrovská krabice neumožní lehké parkování ani kličkování menšími uličkami. Naštěstí zatím kluci řídí bez nehod. A už se těší, že si v městečku Budnaberg, slavném zejména nejlepším australským třtinovým rumem, udělají tůru na pláž, plnou mořských želviček. Je totiž právě sezona kladení vajec a líhnutí želviček. A tady je další zklamání. Ano, jste tu v dobrý čas, ale bohužel, musíte tu být v noci a místa v rezervaci je třeba zamluvit předem. A na to kluci nemají čas, protože zítra musí dorazit do Brisbane. Odjíždějí smutní. Ale i taková je naše soutěž - občas sladká, občas hořká. Náladu si spraví alespoň koupelí v říčních tůních, kde plavou mezi rybami se sladkovodní želvou. Další den pak kluci předávají produkci nepoškozený karavan. Na oplátku mají pár dní na poznání Brisbane a okolí.

 

Město Brisbane, třetí největší v Austrálii, zažilo za posledních 20 let velký rozkvět. V jeho centru se tak tyčí plno vysokých, štíhlých mrakodrapů, podél řeky mají příjemnou novou promenádu a moderní uměleckou galerii. Kluci se rozhlédnou po městě z věže místní historické radnice, která se pomalu stává z kdysi nejvyšší stavby téměř nejmenší stavbou v okolí. V jižní části města si Lukáš s Michalem můžou odpočinout v jedné z mnoha útulných kavárniček a hospůdek a tak si taky u piva a cideru dobíjí baterky. Když pomalu padne tma na celé město, prohlídnou si jej znovu, protože noční světla promění město v nový prostor. Barevně zářící čínská čtvrť nebo osvětlený most spolu s panoramatem mrakodrapů tvoří nezapomenutelný obrázek.

 

Další dny vezme náš místní průvodce Peter kluky na výlet po okolí. Nejdříve je odveze do tropického pralesa, kde pro začátek můžou krmit z ruky místní pestrobarevné papoušky. Pak si vylezou na lanové mosty, které vedou v korunách stromů pralesa. Z vyhlídkové plošiny na jednom ze stromů mohou vidět prales z ptačí perspektivy. U vodopádu obklopeného džunglí pak v tůňce zahlédnou úplně modrého raka, který před objektivem a hlavně zvědavým Lukášem rychle prchá do hlubin. Nakonec je trochu vystraší černý had lezoucí přes cestu. Díky tomu si znovu připomenou, že jsou opravdu v hadí zemi, protože doposud měli na hady štěstí akorát v teráriích. .o). Ještě než vyrazí na další část jízdy, vyzkouší severně od Brisbane teplotu moře, která je tu o trochu víc "osvěžující" než byla v tropickém Cairns, ale stále příjemná na koupání. Z návštěvy továrny na zázvor mají netradiční gumové medvídky se zázvorem na další cestu. A my už je čekáme s dalším autem. Tentokrát je to menší karavan, podobný jaký měli při cestě z pouště. A je vidět, že se v něm cítí daleko lépe, protože je podobou blíže jejich Nočnímu jezdci.

 

Jejich další cesta je nyní z Brisbane do Sydney, má 1000 km a vede po Golden Coast (zlaté pobřeží). Dlouhé, nekonečné přímořské letovisko, které je lemované plážemi se zlatým pískem. Ráj pro surfaře i plážové povaleče. Můžete tu najít velká turistická letoviska s mrakodrapy u pláže i malá milá městečka. Kluci si dají ochutnat od obého. A když se rozhodnou, že vyzkouší úžasné vlny na jedné z pláží, jako by zapomněli na čas a skáčou v nich jak malí kluci. Po pár hodinách řádně prosolení a vycachtaní opouští pláže lemované mrakodrapy a dojedou si odpočinout do klidnější a malebnější Byron Bay, ke zdejšímu majáku. Magický západ slunce je příjemně naladí na dobrou noc.

 

Cesta podél zdejšího pobřeží by se ideálně dala natáhnout na týden, ale Vykiwení mají jen tři dny. Zdejší pobřeží je ale tak úžasně členité, moře tak lákavé a teplota vody stále příjemná, že by Lukáš stavěl nejradši každých pár kilometrů a buď obdivoval útesy nebo se máchal v moři. Což nakonec opět dělají. Pláže a vlny jsou prostě neodolatelné. Ale to už jim opět pípá časový alarm. Čeká je dojezd do Sydney a tak aby to vše stihli, musí si poslední den trochu přivstat a téměř jako zombie dorazí na posledních 500 km cesty. Přeci jen volnější styl jízdy první dva dny s neustálým koupáním je teď stojí více úsilí, musí ale předat auto v časovém limitu. Aby to neměli tak jednoduché, je cíl cesty až na druhé straně Sydney. A to ještě musí prokličkovat tak, aniž by projeli mýtnými bránami. Nakonec je to v městském provozu docela náročné. Ale i tentorkát vrací auto bez ztrát a poškození a Michal se ukázal jako zkušený navigátor. Dobrá práce. Tak, a hned zítra ráno se stavte pro další vůz a vyrážíte hned na další cestu.... ufff!!!

 

Kluci už začínají být na pokraji sil, celodenní jízda každý den, den po dni. Na poslední úsek směrem na Melbourne se už snad ani netěší. Zvládnout kluci v pořádku dojet? A co Koala, ukáže se?



O tom zase příště....



GALERIE:

- Austrálie - Východní pobřeží 1

- Brisbane a okolí

 

Žádné komentáře:

Okomentovat