čtvrtek 6. února 2014

Uježdění - druhá etapa

Naposledy jsme naše Vykiwené opustili, když utahaní dorazili po 3000 kilometrech řízení do Sydney. A hned druhý den ráno měli pokračovat v krasojízdě, dalším autem směr na Melbourne. A kluci už přitom nemají na další řízení ani pomyšlení... ani síly. A ráno na ně čeká překvapení - zatím největší karavan, který máme k dispozici. Je to auto až pro šest pasažérů, a tentokrát s manuální převodovkou. Zprvu s tím má Lukáš potíže, na automat se totiž snadno zvyká. Nastartoval, ale zapomněl na spojku a motor se hned zadusil. Druhý pokus už byl lepší, jen chvíli mu trvá než si uvědomí, že musí i řadit. Nejhorší je asi začátek. Lukáš se soustředí na řízení a udržení motoru v přiměřených otáčkách a Michal naviguje a hledá cestu skrz město, směrem na silnici vedoucí po pobřeží.


 

A ta začíná velkolepě, když se první část pobřežní cesty vine po dlouhém mostu nad útesy jako dlouhý had. Krajina je zde ještě více členitá než v předchozí fázi, pobřežní silnička je občas tak úzká, že mají kluci strach, aby jim stromy nepoškodili vysokou konstrukci jejich karavanu. Když se propletou silničkou až k městečku Thatra, a rozhodnou se vyzkoušet vodu na zdejší krásné pláži. Ale brrr, voda ledová jako na Novém Zélandu, koupání je tu možné snad jedině v neoprénech a tak si nechají zajít chuť. Inu je poznat, že směřují stále více na jih, pryč od rovníku. S blížícím se večerem zaparkují karavan na cestě v lese a tma přinese plno tajemných a strašidelných skřeků a zvuků místních exotických zvířat... a k ránu pak ještě zápach kouře. Což klukům připomíná varování ohledně velkých lesních požárů, které momentálně sužují celou oblast až do Melbourne. Lukáš je tak trochu nervozní, aby v lese neuvízli. A ráno je kouř před i za autem utvrzuje, že požár není daleko. Proto není na co čekat a kluci startují a pokračují směrem od moře, blíže k Melbourne.

 

Naštěstí jim koudel u zadku nehořela a tak jsou mimo nebezpečí... a my děkujeme našim technikům za simulaci lesního požáru. Ještě dlouho pak ale mají kluci v autě zápach udírny:o). S tím jak s kluci vzdalují od západního pobřeží, začíná se měnit i počasí. Poslední suchou zastávku si udělají v turistickém letovisku Lakes Entrance, kde ještě smočí prst na 9ti mílové pláži - jen aby si potvrdili, že v Austrálii asi pro ně skončila koupací sezona. Na posledních 300 km do Melbroune už jim jen vydatně prší. Není aspoň takové horko na cestu. Ale i tak se Lukáš začíná v autě potit, když pod Michalovou navigací proplétá jejich mega-vůz centrem Melbourne v dopravní špičce. I teď však dojeli s autem na určené místo a vrátili ho (i když jen tak-tak) v časovém limitu. Vítejte v Melbourne Vykiwení!!! Je to vaše poslední zastávka na cestě Austrálií.


 

Čeká je zde hostitelská rodina, kde dostávají přímo luxusní péči. S perfektním zázemí mohou bez obav objevovat Melbourne. Australané shodně tvrdí, že je to město ideálníí pro žití. Kluci tomu musí po pár dnech dát za pravdu. Není to město k zamilování na první pohled, ale láska až na ten druhý. Město právě tepe doznívajícím tenisovým turnajem Australia Open, a užívá si lehkého ochlazení mezi vlnami veder. A tak není 35, ale "jen" 25 stupňů. Lidé si proto užívají v zelených parcích, posedávají u kaváren, při poslechu nepřeberného množství uličních muzikantů. Vykiwení proplouvají touto pestrou směsicí a ochutnávají. Spolu s Australany také oslaví Den Austrálie. Což je svátek, který oslavuje vplutí první Britské kolonizační lodi. K této oslavě je v ulicích velký průvod všech spolků a národů žijících v Melbourne. A vypadá to skoro jako nástup národů na Olympiádě. Jen Australští domorodci, z pochopitelného důvodu nemají moc důvod slavit, přeci jen s cizáky jim nastaly krušné časy. Dosti ale historie, kluci žijí současností a tou je i třeba obrovský ohňostroj v přístavu, jako součást oslav.

 

Další den, když se teplota vyhoupne nad 40 stupňů, schováváme Vykiwené do ACMI, což je úžasné muzeum filmu a pohyblivých obrázků. Tam si hlavně filmem nadšený Michal užívá přehlídku vývoje filmu, výstavu o historii hudebních klipů a spoustu dalšího. To, že je město ideální pro život prozrazuje i množství zahrad a parků, které jsou ve všech částech města a ve kterých to žije sportem i pikniky. Pro Lukáše je zajímavé prohlédnout si legendární tržnici Queens Market, kde koupíte vše od ananasu po apple produkty :o) Na závěr si kluci po prohlídce ulic vyzdobených grafity užiji kafe v jedné z malých kaváren, tísnící se v uličce Center Place. A jejich poslední večer pro ně ještě máme malou lekci konzumace asijské kuchyně. Hostitelská rodina pozvala Vykiwené do asijské restaurace a dali jim ochutnat z nepřeberného množství různých jídel, od vietnamských, korejských až po čínské. A učili je, jak si je kombinovat a jíst. A Lukáš s Michalem se pořádně přecpali, upatlali, spálili si chuťové buňky a procvičili práci hůlkami.

 

Proč ale taková příprava? Ti bystří z našich diváků již jistě tuší - Austrálií naše reality-show ještě stále nekončí!!! Kluci to sice ještě neví, ale na Vykiwené čeká.... ASIE !

Nepřestávejte sledovat naší show a dozvíte se, kam kluky vítr zavane.

 

GALERIE:

- Austrálie - Východní Pobřeží 2

- Melbourne

 

Žádné komentáře:

Okomentovat