úterý 27. listopadu 2012

Takaka a Golden Bay

A pak že na Zelandu nejsou klokani...
Vykiwené jste naposledy mohli sledovat při práci na kiwi sadu, kdy lámali větvičky a zaštipovali konce rychle rostoucích výhonků. Pak ale přisla ještě jedna pracovní výzva na sadu, na kterou Vykiwení čekali dost netrpělivě. Byla to práce placená úkolově a sice česání nakvetlých poupat samčích květů. Lukáš s Michalem se nechali zlákat vidinou ještě lepší bilance účtu a následně ještě delšího cestování. Když konečně přišel čas a květy se otevřely, znamenalo to dalších 7 dní práce, a to včetně víkendu. Každý den se snažili nasbírat co nejvíce. 10 kilo na každého je minimum, aby se vyplatilo zůstat. Kluci denně nasbírali průměrně 35 kilo dohromady a pracovali 9 hodin denně. A i když po týdnu padají únavou, ví, že jejich cestování může být dlouhé a s penězi možná vydrží do jablek. Tedy až do sklizně jablek. Ale kdo ví, co je potká na cestě.

...a 300 dolarů je v pytli
Gandalf v Tatace
Ale protože Vykiwení tu nejsou jen kvůli práci, zbylo občas i trochu času na průzkum okolí městečka Takaka. Městečko leží ve slunečné oblasti Golden Bay a od počátku to bylo město hippie a svobodného života. Od té doby asi už trochu dospělo, ale atmosféra zůstala otevřená. Lukáš s Michalem tu a tam potkají dorostlého hippíka a hlavně všude jsou vřele vítáni. Již se o nich rozkřiklo, že nejsou obyčejní cestovatelé, ale účastníci naší slavné reality show Vykiwení. Jsou tak zvaní na večeře k sousedům, kde ochutnávají domácí tradiční novozélandský desert "Pavlova", servírovaný se šlehačkou a ovocem. (Pokud vám jméno Pavlova nezní novozelandsky, pak máte pravdu. Desert se jmenuje po Ruské primabalerině, protože je tak lehký a nadýchaný. Připravuje se z vaječného sněhu, na povrchu křupavý jako sněhové pečivo a uvnitř měkké jako marshmellow)


Jsou také zvaní jako speciální hosté do místní kavárny Wholemeal coffee, kde místní majitel Waine slaví svých 60 let a to velkolepě ve stylu 50tých let. Atmosféru umocňuje kapela hrající prastaré šlágry, ale i hosté v dobovém oblečení. Číčníci neustále nosí spoustu "fingerfood" (jednohubky) a k dispozici je relativně levné alko pití a nealkoholický punč zdarma.

V neposlední řadě se vykiwení účastní, jakožto znalci prostředí, promítání dovolenkových fotek z Evropy, porádané u sousedů. A tak mohou doplňovat komentáře a fotografie z Chorvatska, Slovinska, Černé Hory a Benátek. Stávají se tak podobným zpestřením večera, jakým bývali dříve divocí inidáni přivezení v dobách objevení ameriky na britský královský dvůr, aby tak doplnili barvité vyprávění o nové zemi.

Aby nám Vykiwení netrávili čas jen návštevami barů a kiwi sadu, dostali za úkol zmapovat několik místních zajmavých lokalit, o kterých dopředu veděli vždy jen trochu, a všechny jsou jakousi předehrou na místa, nějakým způsobem propojená s filmem Pán prstenů:




Waikoropupu Springs

Stejně tak jako je Roklinka v zhmotněním krásné přírody a čisté vody, tak i první výlet v okolí Takaka míří ke zdroji neuvěřitelně čisté vody - Waikoropupu Springs. Dle informací jde o druhý nejčistší zdroj vody na celém světě, který nemá původ v ledovci. K magickému zdroji vede naučná stezka malou džunglí, až se před vámi otevře jezírko s blankytně modrým dnem. Jezírko nemá žádný přítok a na první pohled jako by se v něm voda vařila. Ve skutečnosti zde ale z písečného dna na povrch vyvěrá obrovské množství křišťálově čité vody, hektolitry za sekundu. Kluci ještě nikdy nic podobného neviděli. Má to tu jedinou chybu, voda se zde nesmí nabírat, a to protože se bojí nákazy DIDYMO (což je zkácený název pro Didymosphenia - česky rozsivka - poměrně nebezpečně invazivní řasa ohrožující zdejší vody).




Wainui Falls


K Roklince patří i vodopády a tak posíláme Vykiwené prozkoumat i vodopád Wainui Falls na hranici Abel Tasman National Parku. Po asi půlhodinové vycházce podél bílými kameny dlážděného koryta potoka a po překonání dlouhého a houpavého provazového mostu dojdou k úchvatnému vodopádu. Vodní třišť z něj vytváří nádhernou duhu nad hladinou tůňky pod ním. Zároveň ale i téměř znemožňuje přiblížit se k vodopádu, aniž by Lukáše a Michala trochu nesmáčel.

 




Grove Scenic Reserve


Další výprava je zavede do Grove Scenic Reserve, malé rezervace uprostřed skal, kde kámen, voda a bujná vegetace vytváří nezapomenutelné scénerie. Připomínající tropické pralesy Amazonie, kde se dlouhé kořeny stromů rostoucích na vrcholku skal plazí jako zkamenělý vodopád dolů k zemi. Na konci je čeká vyhlídka do okolí a na část mělkého pobřeží Golden Bay.








Rahwiki cave


Aby nezůstaly pozadu ani jeskyně skřetů, zachytili naše kamery soutěžící při průzkumu Rahwiki cave. Tato jeskyně je schovaná pár kilometrů od Takaky, po hodinové cestě do hor v husté jungli. A zjeví se jako odměna za prudké dlouhé stoupání. Na konci cesty najednou otevře chřtán zubatého vstupu do krápníky bohatě zdobené jeskyně. Ta přímo láká k prozkoumání, ale prudký kluzký sráz nechá Vykiwené jen nahlédnout, je třeba se držet vytyčeného dřevěného mola. Ale i tak jsou ohromeni.




Nyní je třeba ještě navštívit temný hvozd. Respektiv les, ve kterém se natáčela scéna z filmů Pána Prstenů. Tam vystupoval pod jménem Chetwood Forest

A k němu vede asi 10 kilometrů prašná úzká klikatá cesta. Na jejím konci Vykiwené obklopí tajemný, prastarý les, plný zpívajících ptáků. Naslouchají se zatajeným dechem a čekají odkud se vyřítí Frodo se svou skupinkou. Ale ten už je několik let pryč. Jen magično bájného světa je zakonzerováno v tomhle zcela magickém hvozdu. Lukáš s Michalem obhlíží, zda tu nenajdou alespoň nějakou zapomenutou stopu po natáčení... ale je to marné... je to marné? Nebo že by snad... to se dozvíte příště.

Ptačí koncert ve Středozemi

A jelikož mají soutěžící plný účet, je opět čas na změnu. Vyšleme je znovu na cesty, na další zapeklité expedice. Sledujte je na této stránce.

 

A zde je GALERIE z města Tataka a výletů do jeho okolí

 

1 komentář:

  1. jeeeeee, nelze než se divit, kde berete tolik energie...:-) ale ono tam je vlastně jaro.. tak to už dává trochu smysl, tady je občas noc i přes den.....
    držíme palce
    HaMaO

    OdpovědětVymazat