pondělí 19. listopadu 2012

PRÁCE a Farma 2

Po poslední varovné zprávě o stavu účtu našich soutěžících byla vidět značná nervozita o budoucnosti. Zvažovali, zda využijí jednu z nouzových možností čerpat SOS konto, které je určeno pro přežití v případě nouze. Nakonec se dlouze radili, co s nastalou situací. Vyhrála varianta hledání práce, jakékoliv, kdekoliv. Ale než práci najdou, musí někde zůstat, mít co jíst a neutrácet. Volí osvědčenou variantu - WWOOF.

 

A tedy Farma je zpět.

 

Při cestě z nejsevernějšího cípu jižního ostrova jedou vykivení přes svobodomyslné a příjemně působící městečko Takaka. To bylo původně osadou Hippies, kteří se zde usadili, aby užívali volné společenstí. Dnes je to městečko umění, kaváren a hudby. Netrvá dlouho a Michal s Lukášem tu našli místo, kde hledali WWOOFery pro práci na organické zahradě. Oproti předchozí zkušenosti se tu pracuje na zahradě při plení, sekání, rytí apod. Pracuje se jen do jedné hodiny odpoledne a tak zbývá spousta času na hledání práce.

Sekat, sekat, sekat...
Večeře na farmě
Kluci nejdříve objeli v očekávání práce několik Kiwi sadů. "Není sezona.", "Máme na pár týdnů hotovo.", "Máme dost lidí." To byli odpovědi, které často dostávali. A ještě " Zeptejte se tam v tom modrém domě, u Patrika". Zkouší to. Ale nikdo není doma. Ani za dvě hodiny, ani druhý den. Vyráží tak do nedalekého města Motueky a s připravenými vizitkami "Czech hard workers looking for job" a telefoními kontakty objíždí zdejší jablečné sady. Situace se opakuje. Není sezona, ale zeptejte se za dva týdny. (Pro upřesnění, jabloně dokvetly a nejbližší práce je probírání jablek, aby jich na větvích zůstalo jen pár. Ale jak už jsme slyšeli, až za dva týdny). I tak rozdali po sadech asi 10 vizitek, třeba se někdo ozve. Ale jak dlouho můžou soutěžící čekat? Ještě naposledy zkusí sad u Patrika, tentokrát drze vjedou až doprostřed sadu, kde potkají partu pracantů na svačinové přestávce. Nechají tu vizitku, ale odpověď je podobná těm předchozím: "Nepotřebujeme, díky a hodně štěstí". To už opravdu ubírá na jistotě... co s tím dál? WWOOF je jen na týden, pak dorazí jiní WWOOFeři a Michal s Lukášem se budou muset postarat o sebe. Kde jinde budou hledat práci?

 

Dva dny po návratu z Motueky se jim na zahradě rozezvoní telefon. Už to je zázrak, protože signál mobilní sítě aby tu člověk pohledal. Nabídka práce je tu, můžou si pořádně vydělat, ale.... ale začíná se až za 10 dní, v Motuece. I přesto souhlasí, je to lepší než žádná vyhlídka. Dvě hodiny na to ale dorazí smska. "Jestli můžete začít zítra, mám práci na pár týdnů." Nabídka je z kiwi sadu "u Patrika", přímo v Tatace, kousek od farmy. Super!

A je rozhodnuto, Vykiwení mají práci. Začínají v pátek v osm ráno. Za úkol dostávají protrhávat u kiwi nově rostlé větvičky (viz. instruktážní video), po týdnu se pak práce mění na zaštipávání konců větví, aby dál nerostly. Mají štěstí, mohou pracovat i v sobotu, a do karet jim hraje i výplatní termín, který je hned v úterý. Na soutěžících je znát značná úleva když vidí, že jim za den a půl práce přibylo 350 dolarů. Účet je prozatím zachráněn. Práce je minimálně na dva týdny a další prodloužení je na dohled. Ani náše produkce nečekala, že se jim bude takhle dařit.

 

2 komentáře:

  1. tak snad bude brzo i k snedku neco jineho nez fazole:)

    OdpovědětVymazat
  2. pánové váš blog je naprostá bomba, držím moc palečky s prací a cestováním a těším se na další příběhy
    Irča :)

    OdpovědětVymazat