čtvrtek 1. listopadu 2012

Queen Sharlotte Track

Farma je prozatím u konce a je čas vystavit účastníky troše nepohody a strádání. Obžerství a zábavě učiníme přítrž, vyšleme je do divoké přírody a to rovnou do džungle ala "Cesta do pravěku" (už jste viděli naší poslední upoutávku ?).

Michal s Lukášem mají auto připravené, odzkoušené a dovybavené. Mají už také natrénované kempování v autě. Ale teď přijde zkouška ohněm a vodou. Dostávájí 100 NZ dolarů na výdaje a vědí, že více se dozví v I-site (infocentru) v Pictonu. Hravě se do středu Malborough Sounds přesouvají pomocí "Nočního jezdce". Malborough sounds je oblast hlubokých zátok, ostrovů a poloostrovů, které jsou téměř neobydlené a svou členitostí zabírají asi 20 % délky celého pobřeží Nového Zélandu. Díky své neprostupnosti jsou zde stále míst a kde můžete potkat na noční procházce Kiwi ptáky, a brzy také naše Vykiwené. Kluci se dozvídají, že je čeká tůra Queen Sharlotte Track. Jedna cesta má 71 km a na konci dostanou další úkol. Dozví se ale také, že 90 dolarů je cena za odvoz pro jednu osobu vodním taxi z Pictonu do zátoky Ship Cove, kde je jeden konec cesty. K tomu je dále třeba připočítat vstupenku na trek za dvanáct dolarů na každého a ještě noclehy v kempech za 6 dolarů na každého. To je dohromady mnohem více, než jaký mají kluci rozpočet. Jak to ale udělat, aby cestu prošli oba? Kluci studují mapu a pak se rozhodnou vyrazit autem po klikaté úzké silničce tam, kde se potkává s prostředkem treku. Na parkovišti v zálivu Cowshed Bay nechají auto a nezbyde jim, než aby vyrazili nejdříve na jednu stranu treku a pak na druhou - neví totiž, na kterém konci dostanou další úkol.

První den urazí téměř 25 km a dojdou na začátek, tedy nultý kilometr. Po cestě nejdříve zdolávají na jílovitě klouzavé cestě 400 metrové převýšení a užijí si výhled na okolní zátoky, aby pak sestoupali zpět k hladině moře a ponořili do deštného pralesa plného gigantických kapradin, které znají jen z učebnic dějepisu. Tropický prales se střídá s lesem vzroslých listnatých stromů v závislosti na kterou světovou stranu je svah nakloněn. Nakonec dojdou k zátoce, ve které je poslední kemp na trase. Rozbijí tábor a bez batohů dorazí až do Anakiwa, začátku (nebo taky konci) cesty. Ale zde zadání dalšího úkolu není, bude tedy na druhém konci. Přespávají v lesním Devis Bay kempu, který mají jen pro sebe. Pro obveselení jim pustíme večer trochu ptačího koncertu. V noci je pak lekáme strašidelným křikem sovy zvané "morepork", která vydává stejný zvuk - česky "více vepřového". Nezabralo to, nikam neprchají. Po snídani vyráží zpět po již jím známe cestě plné pralesní zeleně. Zkusíme jim pohodu narušit, a do slunného dne jim posíláme pořádnou bouřku a kroupy. Chvíli váhají, ale protože je bouřka zastihla v sedle, tak se místo na hřeben vydají schovat dolů do zátoky Te Mahia do kavárny a přečkají nejhorší déšť a ještě si s majiteli popovídají o jejich dovolené v čechách a úžasném BBQ se špekáčkem a pivem. Cena za přístřeší je i přes přátelský pokec vysoká. 19 dolarů za kafe, horkou čokoládu a dortík s citronovou polevou - přeci jen nejde sedět v kavárně bez útraty. Nebudou jim ty peníze chybět? Stopem pak naženou čas a přesunou se zpět k autu, kde doplní zásoby a hned pokračují dál až do 18 km vzdáleného kempu Bay of Many Coves. Dávají si skutečně pořádné štreky, ale asi to přehnali, Michal začíná trochu kulhat. Přesto zatíná zuby a i dnes dokončí dalších 30 km s plnou zátěží.

jsem čert, podívej mám kopýtko :)
Po mrazivé noci je probouzí výhled na východ slunce nad mořem. Ale paprsky nehřejí tak jak si přáli a tak vyráží studeným a větrným ránem dále po stinné straně hřebenu. Pak schází opět blíže k moři a čeká je obejít členité zátoky, kde přes mohutnou zeleň prosvíta azurově modrá voda zálivu, lákající k vykoupání. Ale je jaro a voda je stále "velmi osvěžující". Abychom je ještě více pozlobili, tak jim ukážeme několik našich delfínů, se kterými je možno za poplatek i plavat. Dnes dávají dalších 30 km. Je třeba cestu trochu opepřit a tak ji připravíme ještě více blátivou a klouzavou. Achilova šlacha Michala se hlásí brzy o slovo - je už druhý den v zánětu a bolest při chúzi začíná být nesnesitelná. Nastává čas rozhoudnout se - nezvládnou kluci splnit úkol a vrátí se zpět? Nebo se rozdělí? Michal se ale rozhodne zatnout zuby a dokončit celou trasu i s bolavou nohou. Kluci si pomohli i s tím, že získali od místních náplast, se kterou šlachu "otejpují", tedy zalepí, aby se tolik nezatěžovala. Zabralo to, další noc už tráví v kempu jen pár kilometrů před koncem. Náš šotek jim trochu poškodil stan, ale když to při stavění zjistí, pohotově improvizují a stan dočasně opraví. Zkoušíme vydatným deštěm a nárazovým větrem pohodu narušit. Bohužel to nezabírá a stan i kluci vydrží do rána. Nic naplat po překonání poslední blátivé cesty přes vrchol dosáhli cíle. Indicie na další úkol se schovávala v památníku na několikeré přistání Jamese Cooka v této zátoce Ship Cove, teď ještě rychle zpět k autu. Michalova noha se hlásí víc a víc. Trochu jim pomůžeme a do cesty dáme vodní taxi, které jim zkrátí cestu o deset kilometrů a dále již jedou stopem, za chvíli jsou u auta a už plánují kam vyrazí se získanou indicíí. A jak dopadl rozpočet ? Vstup 24, trikrat kemp 36 a kavárna 19, a vodní taxi za 20. tj. 99 dolarů. Klobouk dolů... jen tak dál.





Příště je místo do džungle pošleme raději k vodě... :O)


POZNÁMKA PRODUKCE: Po negativních reakcích diváků jsme zjednodušili možnost umístit komentář k článkům, již není třeba registrace. Tak do toho, ať ví Vykiwení, co si o nich myslíte.


Zde je celá GALERIE ke Queen Sharlote Track.



















































Žádné komentáře:

Okomentovat