pondělí 5. listopadu 2012

Abel Tasman

ABEL TASMAN NATIONAL PARK

Mysleli jste si, že necháme vykiwené, aby si po cestě do pravěku lízali rány? Chyba lávky, naše reality show není školka. Vykiweným tak nezbývá než jít co nejdříve po horké stopě a kterou získali v Ship Cove na konci posledního úkolu. Jejich dalším cílem bude "Vodní svět". Vykiwení mají za úkol najít další záchytný bod na Ostrovu Borovic "Pinacle Island".

Soutěžícím to moc neříká, a tak vyrážejí do infocentra města Nelson. Vezmou to přes Havelock, kde vyzkoušeli místní zelené škeble. Podle záběrů které jsme pořídili se jim místní specialita zrovna nezamlouvala. V Nelsonu se v infocentru dozví, že jejich ostrov je uprostřed Abel Tasman National Park a k ostrovu mají několik možností jak se dostat. Buď se vydají pěšky do parku a přeplavou (voda má přátelských 17 stupňů takže je to spíše teoretická možnost), nebo si vezmou vodní taxi z přístavu Motueka (na ten ale nemají dost prostředků), a nebo si půjčí mořské kajaky a přeplaví se na nich. Otázka je, zda to zvládnou. Michal na mořském kajaku nebyl nikdy a Lukáš jen jednou asi před třemi roky. Kluci se přesto rozhodují pro kajaky. Prostudují letáky s nabídkou jednotlivých půjčoven kajaků. Ceny jsou podobné, na doplutí k ostrovu a zpět jsou třeba dva dny plavby. Nakonec se kluci domluví, že zkusí získat lepší nabídku přímo na místě a přesunout se do vstupního města do Abel Tasman national Park - do Motueky. S dobrou náladou vyrazí k vozu na parkovišti a zde je čeká šok !

V roztržitosti si nevšimli, že parkoviště je placené, a tak mají za stěračem pokutu 40 NZD. Je vidět nervozita, jejich rozpočet je napnutý a tohle jim ho výrazně nabourá. Nakonec se vydá Lukáš na místní radnici, že to nějak vyřeší. Sepíše žádost o storno pokuty. Místní pracovník mu pomáhá, ale moc šancí mu nedává. Ale my už se přesouváme k národnímu parku.

Hned v první pujčovně kajaků na cestě dostávají nabídku, které se nedá odolat. Pronajmou si kajak na dva dny a zaplatí jen o 15 dolarů více za dopoledne s průvodcem. Rovnou zaplatí i ubytování v kempu Anchorange uprostřed parku. Nic lepšího si nemohli přát. (sponzorem kajaku je www.seakayak.co.nz).

Ráno vyráží i s průvodcem, který je seznámí, co a jak na lodi. Na chvíli se nám připojil i pár z francouzské verze soutěže Vykiwení - "Oui,kiwi!", který se dostal stejný úkol jako naši soutěžící. Všichni soutěžící si tak společně projedou kolem zlatých pláží a přeplavou i k ostrovu Adele island, kde sledují tuleně. Cestu zpět od ostrovu k pobřeží jim trochu zkomplikujeme. Přidáme pořádný vítr a velké vlny. Kluci chvilku bojují s nečasem, ale pak to vypadá, že získali jistotu a si vlny naopak užívají. No, dobrá, pokus je trochu vystrašit se nepovedl a tak je my i průvodkyně necháme chvíli osudu. Po několika hodinách veslování dosáhnou ostrova Pinacle Island a na něm najdou i očekávaný další cíl jejich cesty - "plivanec na rozloučenou". Co to tak asi bude? Soutěžící budou mít nad čím přemýšlet. Slunce je už ale nízko nad obzorem a tak musí dojet do kempu na břehu zátoky Anchorange, vyložit vše z lodi, postavit stan, osušit věci, které se jim v rozbouřeném moři zmáčeli a sbírat síly na cestu zpět. Večer při přípravě večeře proberou s francouzkým párem nástrahy soutěže i ostrova a naplánují, že si zítra společně projedou dosud nepoznané pláže.

Druhý den si užívají kajaky a objíždí si pobřeží a všechny dosažitelné ostrovy, sluní se na opuštěných plážích, sledují tuleně a mořské ptáky, jako by tento úkol byl za odměnu. Musíme si na ně příště vymyslet záludnější úkol.

Po návratu k autu hledají, co by mohlo být tak divně nazvané místo. Plivanec na rozloučenou? Chvíli si myslí, že vzkaz špatně přečetli. Pak ale Michalův zrak padne na mapu - k nejsevernějšímu místu jižního ostrova. Zdejší asi 30 km dlouhý písečný výběžek se jmenuje "Farewell Spit". Mají jasno. Narozdíl od počasí, které se začíná měnit k horšímu. Francouzi zatím vyrazili sami směr sever, netuše že i další cíl je společný.



FAREWELL SPIT

Cíl je vzdálen 100 km a Lukáš s Michalem k němu hned ráno vyráží autem. Cestou ale není moc vidět a tak si kvůli mrakům příliš neužijí nádherné hory okolo Golden Bay a až těsně před cílem se jim odhaluje ponurá krajina okolo silnice. S blížícím se koncem silnice přidáváme na intenzitě deště. Nakonec se rozhodneme, že jim dáme 3 hodiny klidnějšího počasí. Při čekání je překvapí, že se opět potkávají se včerejším párem. Usoudí, že více lidí je více legrace a také větší šance na dlouhé cestě najít další úkol. Všichni tak v dešťové pauze šlapou po pláži, která je v době odlivu tak široká, že téměř nedohlédnou moře, které je od nich skoro kilometr daleko. Stále hledají písečné duny, které se jim mají ukázat, ale zatím jsou kopce vedle nich zelené. Pak je ale cesta zavede přímo mezi duny. Jsou téměř na poušti. Nikdo tu není, ptačí rezervace je tajemně tichá, jediné co se zde hýbe je prudký vítr a pomalu se přesovající písečné duny. Uprostřed nich, nejdou v láhvi náš vzkaz. Je to zvýrazněný výpis stavu jejich účtu. Soutěžící ví, že další cestování může příjít, až když účet naplní.

Ptačí rezervace
Přes tento vzkaz, ponuré počasí a tajemně prázdnou poušť mají optimistický výraz v tváři. Ten je ale přejde když ztratí cestu a musí ke svému autu odbočit z dun a překonat neprostupnou buš obklopenou slanými močály. Původně plánovaná procházka se tak mění na drama, přesně podle gusta diváků naší show. Michalova šlacha na noze ale není ani zdaleka zahojena a opět se bolestivě hlásí o svou pozornost. Ale nikdo je odtud nezachrání. To ví i Michal a se zatnutými zuby doráží k autu. Loučí se už možná definitivně s francouzi a zároveň plánují co dál. Ví, že si už skutečně musí najít práci a možná chvíli přečkat za nízké náklady na WWOOFu.

Z kosmu vypadá Farewell Spit jako KIWI
Příště uvidíme jak si s takovým úkolem poradí. Zbankrotují? Nebo si najdou práci? Je vůbec vhodný čas na sezoní práce? Zde máme brzké jaro, sotva dokvetli jabloně. Co se tak asi dá sbírat? Odpovědi už brzy, jedině v reality show VYKIWENÍ.



A zde jsou jako obvykle GALERIE k aktuální epizodě:

- ABEL TASMAN NATIONAL PARK

- FAREWELL SPIT





























































1 komentář:

  1. Kluci jste napúrosto skvělí :) celý to hltám jak jen můžu a vzpomínám :)

    Ondra V.

    OdpovědětVymazat