neděle 26. ledna 2014

Utopení v Cairns?

Vykiweným skončilo jejich sváteční relaxování v Sydney a je tak na čase se zase pohnout. Kluci skočili do letadla a přeletěli do tropického města Cairns, na severovýchodě Austrálie. Náš zdejší průvodce Paul je vyzvedl na letišti. Ale než dorazil, byli kluci úplně durch ze zdejšího vzduchu, který je jak z prádelny - asi 38 stupňů Celsia a snad 100 % vlhkost. Naštěstí na ně čeká zásoba vychlazené ledové vody. I tak kluci padají vedrem a chladí se pod ventilátorem téměř nazí. Opravdu nechápou, jak v tomhle vedru někdo může pracovat. Paul je ale hned probere z letargie a vezme na projížďku po okolí.

Crocodile-free řeka

Koupání alá Chytrá horákyně
 

Nejdříve se osvěží v říčních tůňkách severně od města. Je dobré vědět, do které vody je možno vlézt, protože někde číhají krokodýli, jinde nenasytné pijavice. Tady je naštěstí jen svěží voda. Poté je čeká malé seznámením s místní džunglí, a uprostřed ní se mohou podívat se na nejturističtější vesnici v Queenslandu - Kuranda, kam se dá dojet i lanovkou nebo historickým vláčkem. Pak se podívali se na pláže u přímořského letoviska Port Douglas. Zde zjistili, že není vše zlato co se třpytí - pláže sice vypadají úžasně a lákají ke koupeli. Ale pak zjistíte, že jediné koupáním je možné uprostřed sítí ve vymezeném prostoru. Ty vás chrání nejen proti žralokům, ale proti daleko více nebezpečné jedovaté žahavé medůze. Ty každé léto připlouvají blíže k pobřeží v severní části Austrálie. Po večeři, kdy se nedá kvůli 30ti stupňovému vedru nedá usnout, přemýšlí Vykiwení, co je čeká. Vlastně nejlepší, co se v takovém horku dá dělat, je buď se naložit do moře a nebo do klimatizovaného nákupního centra. Kvůli nákupům tu ale kluci nejsou a tak se začínají zajímat, jak se dostat k vodě.

Vzhůru pod vodu!
 

Než kluci opustili Sydney, byli v mořském akváriu a obdivovali vše, co tam bylo k vidění. Nás to inspirovalo vyrazit jim dech ještě jednou a to přímo v oceánu. Máme pro kluky připravené dva úžasné výlety za mořským životem. První výlet mají na nedaleký Green Island (zelený ostrov), nejbližší korálový ostrov od břehu. Po krátké plavbě lodí si obléknou oblek proti medůzám a se šnorchlovací výbavou se noří na zdejší pláži pod hladinu. A najednou nestačí koukat. Okolo se prohání hejna velkých i malých ryb, třeba pestrobarevné papouškové ryby s malým zobákem, kterým hlasitě okusují zdejší korál. Písečná místa střídá několik druhů korálů, mezi nimiž jsou tu a tam obrovské lastury (zéva obrovská), do které by se vešla i noha. Ale nezkoušejte to, nebo by vás mohla lapit jak do pasti a utopit. Když pak kluci přeplavou nad porost omořské trávy, zjistí že se tu cosi pase. Mořská želva, a ne jedna. Je jich tu několik a dokonce nechají kluky se jich dotknout a pak elegantně odplují. Moře okolo ostrova je tak bohaté, že se Lukáš s Michalem při šnorchlování ani nenadějí, a najednou je 5 hodin pryč a je čas se vrátit. Prosolení skrz naskrz a s hlavou plnou opestrobarevných obrázků se vrací do Cairns.

 
Budoucí největší květ
Další den pro ně máme suchozemskou návštěvu ve zdejší tropické botanické zahradě. Ta je udělaná tak skvěle, že si místy připadají opravdu jako ztracení v pralese. Vše okolo je zelené a kvete roztodivnými květy. Žasnou nad tím, jak je tu příroda pestrá nejen v moři, ale i na zemi. Vlastně je to tu tak trochu jako ráj. Abychom dojem ráje ještě umocnili, tak další den posíláme kluky ještě dále od od břehu, na vnější část velkého bariérového útesu - a to do míst, kde se útes skrývá pár stop pod hladinou.

 

Lehce rozbouřeným mořem plují kluci asi dvě hodiny, pár turistů s lehčím žaludkem to neustojí. Ale kluci jako zkušení cestovatelé mořskou nemoc nedostali, i když jak nám naše kamery prozradili, občas měli namále. Pak náhle jakoby uprostřed moře loď zakotvila a kluci mohou do vody. Skočí do moře a najednou se pod nimi rozevře obrovský prostor s korálovým útesem a v něm nepřeberné množství hemžících se hejn ryb. Různě barevných a různě tvarovaných. Od úplně malinkých, jasně modrých, po přes metr velké. Kluci chvilku proplouvají jen pár desítek centimetrů nad korálovými pralesy, chvilku se pak se zase noří do temných hlubin vedle útesu. Za chvíli se tak otrkají, že když zahlédnou útesového žraloka, dokonce ho sami pronásledují. Nakonec se jim podaří objevit i sasanku obydlenou rodinkou Klauna očkatého, a o kus dále dokonce samečka hlídajícího nakladené jikry. I dnes klukům čas utekl neuvěřitelně rychle, a to měli dvě zastávky na různých místech. Nemohou snad ale už být více spokojení.

 

Než opustí Cainrs, mají ještě jeden den čas na další výlet do vnitrozemí, do deštného pralesa. Mají namířeno k obrovským fíkovníkům, které rostou kolem hostitelského stromu odzhora dolu, až ho postupně zcela obrostou. Vytvoří tak úžasný stromový útvar, vypadající jako závěs. Nedaleko na kluky čeká jeden z mnoho místních vodopádů, a nebyl by to Lukáš, aby nešel vyzkoušet "sprchu" pod vodopádem. Ač jsou v tropech, byla ledová a ještě ke všemu trochu drsná. Takže rychle pryč a podívat se, jak vypadá zdejší hlavní hospodářský obor. Je to pěstování cukrové třtiny a následná výroba cukru. A tak ať pojedete kterýmkoliv směrem, najdete všude rozsáhlé plantáže této plodiny.

Tak myslíme, že zastávka v Cairns byla už dostatečně dlouhá, kluci jsou odpočatí a o nové zážitky bohatší. Teď je ale čeká dlouhá cesta - chceme po nich, aby projeli celé východní Austrálie, odshora od Cairns, až dolů do Melbourne. Vystřídají několik aut a projedou několik tisíc kilometrů. Přežijí to bez nehody? Ujedou 4 tisíce kilometrů v limitu 12 dní?

 

Sledujte nás a dozvíte se!

 

 

 


GALERIE:

- Cairns

- Velký Barierový Útes 1

- Velký Barierový Útes 2

 

Žádné komentáře:

Okomentovat