pátek 17. ledna 2014

Sváteční Sydney

Tak se nám rok s rokem sešel a Vykiwení oslavili již druhé Vánoce v naší reality-show. A tentokrát jsme pro ně měli dárek v podobě svátků v největším Australském městě - Sydney. A protože by to měly být hlavně svátky klidu, dopřejeme trochu toho oddechu i klukům. Mají zcela volný čas mezi Štědrým dnem a Novým rokem, aby se sami dobře zabavili. Tentokrát žádné úkoly, jen relax - tak to snad zvládnou tak, aby to bavilo nejen je, ale i diváky.

Kluci akorát na Štědrý den dokončili svou cestu z pouště a odpoledne dojeli do Sydney, kde je příjemných 28 stupňů. Vrátili auto do půjčovny a dorazili do pronajatého bytu. I přes únavu z dlouhé cesty si kluci chtějí udělat pěkné Vánoce a tak Lukáš nakoupí a vrhne se do kuchyně. K štědrovečerní večeři pak během dvou hodin vykouzlil pečenou rybu (lososa, neboť kapr v Australii patří spíše mezi vodní krysy a tak se koupit nedá), s pečenou zeleninou místo salátu a nakonec i napekl cukroví. Valíme oči, jak rychle udělal z jednoho těsta 4 druhy cukroví. Michal mezitím ozdobil palmu v bytě ozdobami. Tak kluci, přejeme Vám štastné a veselé...

 

Ráno kluci dlouho nevyspávají a natěšeně vyráží do Sydney. Samozřejmě, pěšky - jen tak si město vychutnají dosytosti. Přejdou slavný most, který je dělí od hlavního centra a pak už míjí nejstarší část městského přístavu a noří se mezi mrakodrapy. Projdou několik městských parků, uměleckou galerii a dojdou až na Mrs. Masquaries Chair - výběžek poloostrova u botanické zahrady, kde se jim otevře úžasný výhled na slavnou budouvu opery a velký most. Při tom si všimnou, že ve městě startují příprav na Silvestra a ohňostroj. 1,6 milionu návštěvníků přijíždí každý rok shlédnout ohňostroj, ale město není nafukovací a místa vhodná k pozorování jsou proto v hledáčku. Některá místa jsou proto jen na vstupenky a ač jsou i za 1000 dolarů, jsou vesměs vyprodány. Kluci ale zjistí že je dost i veřejných míst zadarmo a tak začnou také plánovat, odkud budou Silvestra a ohňostroj sledovat.

 

Hledání místa na Silvestra je hodně o logistice a strategii. Místa se totiž začínají zabírat už předchozí den a pak na Silvestra už od rána. Jako první najdou pěkné místo kousek od botanické zahrady, v místě kde není třeba kupovat vstupenky, s pohledem na most, v popředí s operou. Místo je jako z katalogu... ale jediné spojení k němu je po mostě, který bude před a po ohňostroji uzavřený. Je tedy na druhé straně zálivu, než je základna kluků... a nesmíte si sem skoro nic přinést... a musíte tu bojovat o místo s asi 15 tisíci dalších diváků. Další místo je na jejich straně přístavu - výhled je jen o trochu méně ideální, ale přesto působivý a je zde méně omezení, co si lze přinést. Nejtěžší ale při výběru je, že Lukáš ani Michal vlastně neví, co mají na silvestra očekávat. Kde je vlastně nejlepší ho sledovat? Mají se na místo přesunou už ráno, nebo vyrazit na poslední chvíli? Mají ale ještě pár dní do konce roku o tom přemýšlet.

 

Další den tak vyrazí znovu do města a nestačí se divit. Je 26 prosince, den povánočních výprodejů tzv. Boxing day, a město je neuvěřitelně plné. Obchody narvané a všude se tlačí tísíce lidí. Jsou tu za vidinou velkých slev, hlavně na značkové oblečení - Prady, Dioři i všechny ostatní hadrárny jsou pod útokem, hlavně Asijců. Pro obchodníky jsou to druhé vánoce... pro Michala spíše noční můra a dokonce i pro Lukáše je to strašidelné. A tak rychle mizí z centra a razí ke slavné městské pláži Bondi Beach, která je vyhlášená ideálními podmínkami pro surfování i krásným okolím... a vůbec je to "místo, kde musíte být viděn". Kluci tam vyráží jak jinak než pěšky - i přesto, že je 9 km od centra města. Na konci cesty najdou pláž přeplněnou lidmi, kteří všichni vypadají jako vystřižení z módních časopisů. Až se kluci téměř stydí sundat tričko, protože nemají six-packy :-) Projdou ještě promenádou k další pláži Bronte Beach. Pláže i moře jsou pěkné, ale Vykiwení jsou z Nového Zélandu zvyklí na pláže, kde jsou uplně sami (možná to je jiné i díky teplotě vody, kdy zdejší vody jsou krásně vyhřáté).

 

Další den, další městská část s pláží, kterou chtějí navštívit - Manly Beach. Pláž je na druhou stranu od základny kluků a opět k ní vede docela dlouhý výšlap. Dnes jim ale výjmečně nevyšlo počasí, a tak když dorazí na pláž, krom surfařů v neoprénech tam nikdo není, všichni se courají akorát po promenádě, protože malé ochlazení změnilo příjemnou pláž v ledničku. Je také na čase poznat noční život města. A tak krom letní noci v sydneyském lunaparku, který vypadá skoro jako z disneyovských pohádek, pokračují mrknout na osvícené město. Když už jsou tam, nemůžou si nechat ujít vyzkoušení atmosféry nočních klubů a diskoték, stejně tak jako rušný život v centrálním parku, který se hemží kromě zamilovaných párečků i hladovými vačicemi a netopýry. Ale to už se nám procourali kluci až k poslednímu Prosinci a je na nich rozhodnout se, jak a kde přivítají nový rok. Dlouho se radí, zvažují pro a proti a nakonec se dohodnou na místu, které je nedaleko od základny. Ráno tam vyrazí Lukáš a podle vzoru místních vytyčí dekou místo vedle malé palmy a vrátí se domu. Tam již Michal přichystal věci na celodenní piknik, něco na čtením a hrací karty. Po obědě oba vyráží zpět k Lukášovu místu. Mezitím se celý park změnil na velký piknikový tábor. Jedna deka vedle druhé, staří, mladí, místní i cizinci se tu scházejí v pěkném slunečném dni na společnou zábavu.

 

Lukáš se hned dává do řeči se sousedy, kteří žijí v Sydney, a Michal zatím probírá strategii focení ohňostroje s jinými sousedy, kteří naopak přicestovali ze Singapuru. Den hezky ubíhá a směrem k mostu se na sklonku dne koukají miliony návštěvníků. A tentorkát jsou mezi nimi i účasntníci naší reality show. A nakonec přichází ten vysněný okamžik, na pozadí letecké akrobatické šou se celé město postupně ponoří do tmy a v devět začne první ze tří ohňostrojů. Nyní už Vykiwení ví, jak si stojí s výhledem. Tentokrát ještě není ohňostroj na velkém mostě, ve výhledu se jim ale i tak najednou rozsvítí pět obrovských ohňostrojů, napříč celou velkou zátokou Sydnejského přístavu. Kluci se snaží obsáhnou vše, ale to není v lidských silách. Již ví, že můžou stát kdekoliv, neboť není špatné místo. Jde o atmosféru a ta je tu. Po prvním ohňostroji si všichni navzájem sdílí zážitky a než přijde půlnoc, ještě se více zahustí již tak obsazený park. A i ti co přišli na poslední chvíli, si našli nějaké pěkné místo (kluci by tak mohli přijít i teď, ale přišli by o velkou část atmosféry, která se tu utvářela celý den). A pak už lidi v očekávání půlnoci odpočítávají, na mostě už běží počítadlo také, a pak spustí opravdu velkolepá šou. Deset minut trvající ohňostroj se nedá slovy popsat. Ale byl prostě super!!!

 

Kluci jsou u vytržení a děkují, že je sem naše reality zanesla. I my jsme za uplynulý rok s Michalem a Lukášem rádi. Rok tak skončil, ale nekončí naše soutěž. A tak abychom kluky natěšili na to, co je ještě v soutěži čeká, dostávají lístky do místního Aquaria. Tam se podívají zblízka na žraloky a rejnoky, ke kterým se dostanou podmořským tunelem. Jsou tak na chvíli úplně obklopení mořskými dravci. Nakonec si prohlédnou i něco, co nikdy neviděli a to žraločí vajíčka... a třeba i rybičku klauna (známého jako Nemo), světélkující medúzy... a nakonec sledují, jak se krmí salátem unikátní bílí kapustňáci (mořské krávy), kteří jsou na jižní polokouli k vidění pouze zde.

A proč jsme Vykiwené na konci jejich pobytu v Sydney poslali do akvária? To, zda jsme z kluků udělali krmivo pro žraloky, to se dozvíte zase příště...


GALERIE:

- Sydney 1

- Sydney 2

 

Žádné komentáře:

Okomentovat